Anja Šešum: Izzivi poti okoli sveta in posebnosti priprave na tekme (AVDIO)

Ekipa Ilke Štuhec se je po osvojitvi malega kristalnega globusa nemudoma odpravila na pot okoli sveta. Prva postaja je Južna Koreja, kamor je ekipa z najboljšo slovensko smučarko prispela v ponedeljek. Dolga pot, časovni zamik in popolnoma drugačno okolje vplivajo tudi na najboljše športnike, zato smo o pripravi na tekme povprašali Anjo Šešum, kineziologinjo v ekipi Ilke Štuhec.

 

Potovanje v južnokorejsko prizorišče svetovnega pokala v alpskem smučanju Jeongseon, kjer bosta prihajajoči vikend na sporedu tekmi smuka in superveleslaloma, od športnikov zahteva določene prilagoditve. »Človeško telo potrebuje kar nekaj časa, da se privadi na 8-urni časovni zamik. Najtežje je tretji in četrti dan po pristanku, zato je potrebno delo na prizorišču narediti čimbolj »normalno«. Takšno, da imaš občutek kot, da se nič ni spremenilo. To pomeni, da se v preveliki meri ne spreminja ritem treninga in počitka. Temu smo sledili v preteklih nekaj dneh,« poudarja Anja Šešum, ki skrbi za kondicijsko pripravo Ilke Štuhec. Ob tem dodaja, da je svetovna prvakinja v smuku pred zaključkom sezone dobro kondicijsko pripravljena.

 

Najtežje obdobje naj bi bilo torej preteklost, a kljub temu pred tekmami ne gre podcenjevati napornega ritma potovanj, s katerim je smučarska karavana soočena v samem zaključku letošnje sezone. »Ilka je po torkovem prostem dnevu že nazaj v ritmu priprav, tako kondicijskih kot tudi na smučeh. Sneg se glede na videno zdi zelo spomladanski, tako da nas čaka še zanimiv vikend,« dodaja kineziologinja, ki jo v prihodnjih nekaj tednih čaka še kar nekaj dela. Po tekmah v Južni Koreji se namreč smučarke selijo v Združene države Amerike.

 

Pred tekmami v Jeongseonu je Ilka Štuhec v igri za mala kristalna globusa v obeh disciplinah – smuku in superveleslalomu. Smukaška preizkušnja je na sporedu v soboto ob 3. uri zjutraj, enak termin pa je za začetek superveleslaloma predviden dan kasneje .

 

Izjava Anje Šešum:

Kliknite za prenos izjave.

***

Propiar, strateško komuniciranje
Tilen Lamut
T: +386 40 666 009
E: tilen.lamut@propiar.com