Drugi najboljši superveleslalom sezone v začetku SP dovolj za 8. mesto

Na prvi tekmi svetovnega prvenstva v Areju je Ilka Štuhec za zmagovalko Mikaelo Shiffrin zaostala le 0,26 sekunde in osvojila končno osmo mesto. Razlike so bile na »sprinterskem« veleslalomu izjemno majhne in Štuhčeva je bila tokrat v nasprotju z nekaj prejšnjimi tekmami na napačni strani igre stotink. Kljub temu je bila njena vožnja zelo obetavna. Drugo mesto je osvojila Italijanka Sofia Goggia, tretje pa Švicarka Corinne Suter, ki se je prvič v karieri zavihtela na zmagovalni oder.

Start superveleslaloma je bil zaradi vetra postavljen nižje, kot je bilo sprva načrtovano, kar je pomenilo kratko preizkušnjo. Vreme je bilo najbolj naklonjeno prvim 15 smučarkam, med katerimi je bila tudi Ilka Štuhec s številko 11. Z dobrim pristopom in vidno željo po vrhunskem rezultatu je bila Štuhčeva na progi zelo blizu takrat vodilni Goggii. Na koncu je zaostala za 0,24 sekunde, kar je po koncu superveleslaloma zadostovalo za 8. mesto, njeno drugo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih v superveleslalomu in drugi najboljši superveleslalomski rezultat letošnje sezone po zmagi v Val Gardeni.

»Nisem odpeljala idealno, dalo bi se še boljše, ampak mislim, da si nimam kaj očitati. V vsakem delu je bil mogoče izgubljen majhen delec, ob tako majhnih razlikah pa je to hitro lahko preveč časa. Treba gledati na razmere, nižji start ni bistveno vpliv na končni rezultat,« je vožnjo komentirala Mariborčanka, ki je tako opravila s prvim tekmovalnim dnem na svetovnem prvenstvu.

Obenem se je tudi prvič spustila po progi, ki si jo je lani na finalu ogledovala s strani, včeraj pa na njej trenirala smuk. »Danes sem prvič tekmovalno šla po progi. Občutek je bil dober, vsak dan je boljši. Na voljo je še nekaj treningov, vidim, da ni nič strašnega. Treba je narediti dober trening, preučiti zadeve in potem v napad,« je s pogledom v prihodnost zaključila Ilka Štuhec.

Po tekmi je spregovoril tudi trener Grega Koštomaj: »Pristop je bil pravi. Ilka je bila napadalna, z željo po dobri vožnji in to je tudi pokazala. Žal tokrat ni bila na pravi strani stotink, ampak nimamo si kaj očitati. Za vožnjo ji čestitam. Zdaj je na vrsti analiza in priprava na jutrišnji trening smuka. Gledamo naprej proti naslednjim preizkušnjam. Treningom smuka bomo v teh dneh dodali tudi nekaj slaloma pred petkovo kombinacijo.«

Jutri in pojutrišnjem v Areju Ilko Štuhec čakata še dva uradna treninga smuka, v petek pa je na sporedu kombinacija, sploh prva v letošnji sezoni.

 

***

Izjava Ilke Štuhec za Val 202 po superveleslalomu:

 

***

Propiar, strateško komuniciranje
Tilen Lamut
T: +386 40 666 009
E: tilen.lamut@propiar.com