Koštomaj: “Ilka pokazala vso svojo veličino” (AVDIO)

 

Petkov dan v spomladanski Crans Montani je prinesel nemalo preobratov in pretresov. Ilka Štuhec je znova pokazala fizično in psihično trdnost ter na izjemno zahtevni alpski kombinaciji osvojila drugo mesto ter ostala vodilna v skupnem seštevku te discipline. V nedeljo lahko osvoji svoj prvi mali kristalni globus. 

 

Štuhčeva je na današnjem superveleslalomu štartala kot prva in odstopila. Za tem sta odstopili še naslednji dve tekmovalki, kar je organizatorje prisililo v prekinitev tekme in premik štarta na nižjo točko na progi. Razmere na progi so bile izjemno zahtevne, o čemer priča tudi poškodba ene izmed tekmovalk ter odpoved nastopa treh najboljših Američank. Štuhčeva se je kljub nepredvidljivosti in nevarnemu odstopu pri prvem štartu odločila za nastop in po superveleslalomu bila boljša od vseh tekmic.

 

Slalomska postavitev na zahtevni snežni podlagi je predvsem za tekmovalke, ki so štartale ob koncu, predstavljala zelo velik izziv. 26-letna Ilka Štuhec se je na progo podala kot zadnja in ob prihodu v cilj zaostala le za Italijanko Federico Brignone. S tem je najboljša slovenska smučarka te zime prvič v karieri tekmo svetovnega pokala končala na drugem mestu, ki ji že v nedeljo omogoča osvojitev malega kristalnega globusa v alpski kombinaciji. Tekmo je na tretjem mestu končala Avstrijka Michaela Kirchgasser.

 

Po kaosu na današnji kombinaciji je trener Ilke Štuhec Grega Koštomaj povedal: “Kot sem včeraj omenil, očitno nadaljujemo sezono tako, kot smo jo začeli. Sicer ne vem, komu se lahko zahvalimo za prvo vožnjo in dejstvo, da je Ilka preživela skok, ki je bil izjemno težak. Zadeva je bila daleč od prijetne in zelo stresna. Uspela se  je zbrati in dobila še eno priložnost, ki jo je več kot odlično izkoristila.” Stresne razmere torej niso prišle do živega aktualni svetovni prvakinji v smuku, ki se je z današnjim drugim mestom zavihtela med tri najboljše smučarke v skupnem seštevku svetovnega pokala. “Ilka kaže svoj velik karakter, vso svojo veličino. Dejansko je dokazala to, kar smo ves čas verjeli – da je prava, da je z glavo profesionalka, se zna zbrati in ko je potrebno smuča najboljše,” s pohvalami po današnji kombinaciji ni skoparil Koštomaj.

 

V Crans Montani, kjer se v prihodnjih dneh pričakuje bolj hladno vreme, bo jutri ob 10.30 na sporedu superveleslalomska tekma, v nedeljo ob sitem času pa smučarke čaka nova kombinacijska preizkušnja, ki bo odločala tudi o prejemnici malega kristalnega globusa v tej disciplini.

 

Izjava Grege Koštomaja:

Kliknite za prenos izjave.

***

Propiar, strateško komuniciranje
Tilen Lamut
T: +386 40 666 009
E: tilen.lamut@propiar.com