Prvi preizkus proge v Areju pred jutrišnjim superveleslalomom (AVDIO)

Ilka Štuhec je v Åre, prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva v alpskem smučanju prispela v soboto v večernih urah. Po dnevu počitka je danes prvič preizkusila progo, ki si jo je lani na zaključku svetovnega pokala le ogledovala. Trening smuka je končala na 14. mestu skupaj z Američanko Laurenne Ross. Današnji trening je služil tudi kot uvod za jutrišnjo tekmo v superveleslalomu, ki je na sporedu ob 12.30 uri.

V Åreju, kjer se temperature v zadnjih dneh konstantno gibljejo okrog -15 stopinj Celzija, so imeli organizatorji nekaj težav tudi zaradi vetra in odvečnega snega na progi, zato se je start zamaknil za nekaj več kot 45 minut. Sicer je bilo danes vreme tekmovalkam naklonjeno, saj je Åre obsijalo sonce od starta do ciljne arene. Štuhčeva se je kot tretja na startni listi prvič v karieri spustila po smukaški progi v Åreju in trening končala kot 14. »Proga mi je zelo všeč. Sicer sem bila na nekaterih mestih še kar izven idealne linije ampak za prvič mislim, da je bilo čisto ok. Vem, kje moram stvari še popraviti,« je po treningu povedala Štuhčeva. Tekmovalke so nosile tudi posebno zaščito pred mrazom. »Mrzlo je, to je res. Ampak nimamo kaj, treba se je prilagoditi in smučati. Čas je za tekmo, tudi če je to že drugi dan prvenstva. Vseeno je, kateri dan je tekma. Vem, kako se pripraviti. Poizkusila bom biti sproščena in preprosto smučat,« poudarja Ilka Štuhec.

Razgibana površina v Åreju ima poleg drsalnih delov tudi kar nekaj tehničnih zavojev. Kot pravi Štuhčeva, je potrebno skozi celotno progo držati osredotočenost, saj ni izrazitih določenih delov, vsaj po današnjem treningu, kjer bi se dalo veliko pridobiti ali izgubiti. »Proga je edinstvena na nek način. Ovinki, ožine, skoki in vse ostalo zahteva zbranost skozi celotno progo,« poudarja Štuhčeva. Najhitrejša na današnjem treningu je bila sicer Tamara Tippler, na drugo mesto se je uvrstila Corinne Sutter, tretja je v cilj prismučala Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie.

Logistični zalogaj, o katerem se je veliko govorilo pred začetkom prvenstva, se je v teh dneh izkazal kot zelo realen, saj je ogromno članov ekip prišlo v Are zelo pozno. Številni so prišli brez izgubljene prtljage, saj je vreme zagodlo tudi na letališčih, od koder v uro in pol oddaljeni Östersund prileti največ letal.

45. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju se s prvo uradno tekmo začenja jutri, ko bo ob 12.30 na sporedu superveleslalom.

 

***

Izjava Ilke Štuhec za Val 202 po prvem treningu smuka na svetovnem prvenstvu v Åreju:

 

 

 

***

Propiar, strateško komuniciranje
Tilen Lamut
T: +386 40 666 009
E: tilen.lamut@propiar.com