Štuhčeva dvakrat preizkusila smukaško progo Olympia delle Tofane

 

Spremenjeni spored tekmovanja je danes prinesel kar tri treninge smuka. Ženski del smučarske karavane je dvakrat preizkusil progo, moški enkrat. Dvakratna zaporedna svetovna prvakinja Ilka Štuhec je tako vendarle lahko dvakrat presmučala progo, na katero se bo jutri kot aktualna svetovna prvakinja podala s posebno štartno številko. “Jutri se vržem dol in uživam,” pravi pred tekmo v kraljevi disciplini.

Prvi, zaradi sočasnega moškega treninga skrajšani trening, je zaključila z osmim časom, na drugem, ki je potekal po celotni progi, pa je dosegla šesti čas in bila ob prihodu v cilj zadovoljna, saj je po tri tedenski odsotnosti od smukaških zavojev znova pokazala, da sodi med najboljše. “Vožnji sta bili dokaj v redu. Obstajajo še deli, ki jih lahko izboljšam ampak celokupno gledano, dobro kaže. Proga postaja čudovita in res je užitek tukaj smučati. Veselim se jutrišnje tekme,” je o svojih treningih dejala Štuhčeva. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih v St. Moritzu in Areju je na smuku ni premagal nihče in zanimanje za dvakratno zaporedno svetovno prvakinjo je razumljivo pred smukaškim dnevom tudi v Cortini d’Ampezzo zelo veliko. Najpogostejše vprašanje pa je verjetno kolikokrat misel uide k preteklim nastopom in medaljam na svetovnih prvenstvih: “Obstoječi zlati medalji ne jemljem kot obremenitev ali pritisk, ampak kot dodatno motivacijo. Ne glede na to, kaj se je dogajalo letošnjo sezono, jutri je en dan, ena priložnost za vse in prepričana sem, da bo vsaka pokazala največ, kar zmore. Videli bomo, kaj nam to prinese. Jaz bom skušala odmisliti, kaj se je dogajalo dve leti nazaj, štiri leta nazaj, danes ali 14 dni nazaj. Jutri je nova priložnost. Vržem se dol in uživam.”

V preteklosti je Štuhčeva tudi v Cortini d’Ampezzo že zmagovala in na prizorišče ima zelo lepe spomine. Tako kot ima na svetovna prvenstva lepe spomine njen trener Stefan Abplanalp, ki je v bogati trenerski karieri že postal svetovni prvak. Švicarski strokovnjak je po današnjem treningu povedal: “To je bila dobra predstava Ilke na drugem treningu. Danes moramo analizirati posnetke, najti nekaj časa. Še vedno je bilo prisotnih nekaj napak, kjer lahko napreduje, še bolj napade in prihrani nekaj časa. To je vedno dobro vedeti. Današnji časi so dobri za Ilkino samozavest. Dokazala je, da je med najboljšimi. Ni razlogov za obremenjevanje. Favoritinj za stopničke bo jutri veliko, dekleta so izjemno izenačena. To kaže sezona in tudi današnji treningi. Kot smo se pogovarjali – pritisk je na zunanji smučki, ne v mislih.”  O preteklih zlatih medaljah tudi Abplanalp pravi, da so varno shranjene doma: “Mislim, da ne sme braniti naslovov temveč napadati novega.”

Ilka Štuhec je že z drugim zaporednim zlatim odličjem spisala zgodovino alpskega smučanja. Ob tem velja omeniti, da v zgodovini še nobena smučarka ni trikrat zapored postala svetovna prvakinja v smuku. Smukaška preizkušnja je jutri na sporedu ob 11. uri. Obeta se sončen in mrzel zimski dan, podoben današnjemu, kar predstavlja dobre razmere za tekmo in čudovito kuliso na, po mnenju mnogih, najbolj slikovitem prizorišču ženskih tekem v hitrih disciplinah.

 

***

Propiar, strateško komuniciranje
Tilen Lamut
T: +386 40 666 009
E: tilen.lamut@propiar.com