Ilka Štuhec pogumno, a premalo za zgodovinski tretji naslov svetovne prvakinje

 

Še naprej velja, da nobeni smučarki v zgodovini ni uspelo trikrat zapored osvojiti naslova svetovne prvakinje v smuku. Ilka Štuhec se je na progo v Cortini d’Ampezzo pognala pogumno, odločno, kar je na koncu prineslo tudi napako, ki je ob nekoliko spremenjenih razmerah na progi pri številki 17 pomenila zaostanek za najboljšimi. Tekmo je končala na 14. mestu. 

Na tekmi, kjer je bilo jasno, da bo že za uvrstitev na stopničke potrebna drzna in hkrati tako rekoč popolna vožnja, je največ prikazala Švicarka Corinne Suter. Na drugem mestu je končala Nemka Kira Weidle, s tretjim pa je švicarski uspeh dopolnila Lara Gut-Behrami. Smukaška krona je tako po kar treh svetovnih prvenstvih zapustila slovenske barve. Ilka Štuhec, ki v svoji karieri ostaja pri dveh zlatih medaljah, je po tekmi povedala: “Poizkušala sem dati vse od sebe. Pri tem se zgodi tudi kakšna napaka. Današnja me je stala kar nekaj časa. Borila sem se naprej. Ni se izšlo tako, kot sem želela. Z rezultatom seveda ne morem biti zadovoljna, sem pa zadovoljna s pristopom.”

Poznavalci so pri nekoliko višjih številkah opozarjali na močan veter v zgornjem delu in zaostankih, ki so si sledili v spodnjem delu proge. A v taboru slovenske šampionke ne iščejo izgovorov. “Proga in snežna površina je bila še boljša kot včeraj, še bolj hitra. Tudi v primerjavi z včerajšnjim treningom. Posledično je večja tudi možnost za napako. Morda bi celo rekla, da se mi na progi ni vse skupaj zdelo tako “počasi”, kot je na koncu izpadlo,” pravi Mariborčanka. Nove priložnosti bo iskala na naslednjih tekmah v svetovnem pokalu.

Za Val 202 je Štuhčeva tako ocenila svoja nastopa: “Na superveleslalomu se nisem ravno znašla. Imela sem preveč nahrbtnika, kaj sploh pričakujem od sebe. Danes je bila zgodba drugačna, bilo je bistveno boljše, rekla sem si, da nimam kaj izgubiti in dam vse od sebe. Glede pristopa si nimam kaj za očitati, seveda pa ne morem biti zadovoljna z rezultatom.”

Štuhčevo po svetovnem prvenstvu čaka nekaj dni odmora, nato pa se bo podala na trening. Čez dva tedna se namreč znova v hitrih disciplinah meri v Italiji, kajti Val di Fassa bo gostila kar dva smuka in en superveleslalom.

 

 

***

Propiar, strateško komuniciranje
Tilen Lamut
T: +386 40 666 009
E: tilen.lamut@propiar.com