Ilka Štuhec v Kanado na zadnji sklop priprav pred začetkom sezone (AVDIO)

 

Ilka Štuhec se je s svojo ekipo odpravila v Kanado, kjer se konec novembra in v začetku decembra začnejo tekme v hitrih disciplinah. Po treningu v Pitztalu minuli teden se bo ekipa do začetka tekem pripravljala v okolici Lake Louisa.

 

»Z zadnjim tednom priprav na ledeniku v Pitztalu sem zelo zadovoljna. Kljub temu, da je zapadlo kar nekaj snega in je bila podlaga mehka, smo iztisnili največ. Predvsem so me navdušili spusti po največji strmini,« pravi Ilka Štuhec, ki bo v Kanadi pred prihodom v Lake Louise obujala še zadnje občutek za tekmovalno raven smučanja. »Še zadnje podrobnosti manjkajo, da bom res dobro sproščena in pripravljena, predvsem pa, da si bom zaupala ob spustu po progi,« poudarja Mariborčanka.

14 dni do prve tekme v Lake Louisu, na katerega jo vežejo lepi spomini, saj je pred dvema sezona tam dvakrat zmagala, Štuhčeva pravi, da prave treme pred uradno vrnitvijo v svetovni pokal ne čuti. »Do tekem je vendarle ostalo še nekaj dni in treme zato še ne čutim. Verjamem pa, da bodo zadnji dnevi drugačni. Upam na tisto pozitivno tremo, ki človeka žene naprej in ga dodatno motivira,« je optimistična osvajalka dveh malih kristalnih globusov v predlanski sezoni.

 

Koštomaj: »Iskali bomo kakovost izvedbe«

Ob odhodu v Kanado je trener Grega Koštomaj spregovoril o zadovoljstvu z opravljenim v pripravljalnem obdobju: »Generalno sem z opravljenim delom v pripravljalnem obdobju zadovoljen. Razmere so bile dobre, morda z izjemo zadnjega obdobja, saj je bilo na trenutke preveč snega in na trenutke premalo. Kljub temu smo imeli na primer v Pitztalu na ledeniku veliko prostora, trenirali smo s slovensko moško reprezentanco, zato je tudi ta sklop menil dobro.«

O zadnjem tednu priprav onkraj Atlantika pa: »Sklop zadnjih priprav v Kanadi je bolj ali manj namenjen simulaciji tekmovalnih razmer. Ne gre več za toliko ponovitev temveč kvaliteto same izvedbe in pripravo na samo tekmovanje Upam na dobre razmere, menda ni pričakovati pretirane gneče. Želimo si kakovostno v miru izkoristiti zadnji teden.« V taboru aktualne svetovne prvakinje v smuku se ne obremenjujejo s tekmicami v hitrih disciplinah. Kot pravi Koštomaj, veliko vpogleda v konkurenco nimajo, saj so trenirali s slovensko moško ekipo. »Na treningih v Lake Louisu nekaj dni pred prvo tekmo bomo dobili bolj konkretne odgovore. Dejansko se s konkurenco niti ne ukvarjamo. Osredotočamo se na to, da bo Ilka na tekmi pokazala maksimum,« zaključuje Koštomaj.

Prvi smuk v letošnji smučarski sezoni je na sporedu 30. novembra v kanadskem Lake Louisu.

 

Audio izjave Ilke Štuhec in Grege Koštomaja:

 

 

***

Propiar, strateško komuniciranje
Tilen Lamut
T: +386 40 666 009
E: tilen.lamut@propiar.com