Zadnji trening pred jutrišnjo kombinacijo

 

V Aareju so danes dekleta odpeljala še zadnji trening smuka pred jutrišnjo alpsko kombinacijo. Štuhčeva je za najhitrejšimi zaostala slabo sekundo. Za razliko od preteklih dni je danes v Aareju veliko topleje, temperature se gibljejo okrog -5 stopinj Celzija.

Dekleta so se na treningu, kjer je vedno prisotnega nekaj taktiziranj in je rezultate težko jemati kot merilo forme, pomerila še tretjič na tem svetovnem prvenstvu. Štuhčeva je po treningu povedala: »Sem kar zadovoljna. Vem, kje sem bila še malce pregroba in sem nekoliko ubila hitrost. Še vedno je to trening, rezerve so še in v prihodnjih dneh bom to naredila bolje.« Celoten smuk je krajši kot bi si želele smukaške specialistke, a razmere na vrhu ne dopuščajo starta iz najvišje točke. Dopoldansko vreme tokrat ni bilo naklonjeno najboljšim smučarkam, saj je bila vidljivost slabša, za tem pa se je vreme zjasnilo. Štuhčeva se je takoj po smukaškem treningu odpravila še na trening slaloma.

Druženje s sedmo silo

Dan po superveleslalomu je Ilka Štuhec na novinarski konferenci spregovorila s sedmo silo. O povratku med smučarsko elito, spominih na osvojeno zlato medaljo v smuku v St. Moritzu, pričakovanjih na tem svetovnem prvenstvu in slovesu Lindsey Vonn.

»Zelo lepo je biti na velikem tekmovanju po tem, ko sem lani morala izpustiti olimpijske igre. Znova je čas za hitro smučanje. Proga je čudovita, edinstvena. Moram jo čimbolj spoznati, je nekoliko specifična. Veliko je skokov, ožin, je nekaj posebnega kot v končni fazi vsak smuk. Podlaga je dobro pripravljena. Upam, da jo bom uspela prevoziti čim hitreje,« pravi Mariborčanka. Glede na to, da Štuhčeva v preteklih letih ni prevozila hitre proge v Aareju, se poraja vprašanje ali bo nastopila na vseh treningih ali pa bo v soboto izbrala počitek. »Odvisno od počutja. Vem, kako se moram počutiti za dober nastop in zdaj je še prehitro napovedovati ali bom za spoznavanje proge uporabila vse treninge. Odločili se bomo v prihodnjih dneh.«

V letošnji sezoni ni bilo veliko časa za trening slaloma, nenazadnje je kar dvakrat odpadla alpska kombinacija. Jutri nas torej čaka sploh prva preizkušnja v tej disciplini v letošnji sezoni. Napovedi so zato tako rekoč nemogoče. Na prvi pogled, zaradi kratkega smuka in nasploh manjših razlik v smukaški konkurenci kot slalomski, imajo prednost specialistke v slalomu. »Nismo veliko trenirali slaloma, tudi zaradi nekaterih bolečin v kolenih. Na treningu je zanimivo, veliko zavojev,« je duhovito komentirala priprave na kombinacijski slalom svetovna prvakinja v smuku.

Kaj pa ji predstavlja največji izziv pred smukaško preizkušnjo? »Največji izziv pred nedeljskim smukom bo ostati mirna. Moramo se zbrati, vem, da lahko smučam dobro. Ne smem se obremenjevati s številkami, saj vem, da sem lahko konkurenčna. Vse je mogoče,« poudarja Štuhčeva. Najbolj se veseli iskanja idealne linije, izboljševanja iz dneva v dan in preučevanja proge do zadnje potankosti. V preteklosti se je že velikokrat uspešno vrnila po poškodbi, in tudi letos je temu tako, saj je že vknjižila dve zmagi v svetovnem pokalu: »Za mano je težka pot, res je. Ampak obožujem smučanje, obožujem tekmovalno smučanje. Uživam v hitrosti in to me žene naprej. Dobri rezultati so motivacija in opomin, da lahko dosežem velike stvari. A hkrati je to preteklost, sedanjost lahko prinese marsikaj. Včasih se moram spomniti, da moram biti mirna in ne razmišljati kaj bi se lahko zgodilo in kaj se je zgodilo.«

Kot vemo se z nedeljskim smukom od aktivnega smučanja poslavlja Lindsey Vonn, ki zaradi svojega slovesa pritegne ogromno pozornosti. »To pomeni, da je manj pozornosti na nas ostalih. Vsak se mora pripraviti na svoj način, tu ni univerzalnega odgovora. Na koncu koncev moramo vse odsmučati čim hitreje in to je merilo. Na koncu bo vedno smučanje govorilo zase. Lahko rečem, da je bilo in še vedno je izjemno smučati z Lindsey, tudi Tino, ko je bila še aktivna smučarka. Ponosna sem, da sem lahko del tega in da sem se v karieri pomerila s takšnimi rekorderkami,« je odhod Vonnove komentirala Štuhčeva.

Alpska kombinacija, druga tekma Štuhčeve na tem prvenstvu, je na sporedu jutri ob 11. uri s smukaškim delom. Slalom se začne ob 16.15.

 

***

***

Propiar, strateško komuniciranje
Tilen Lamut
T: +386 40 666 009
E: tilen.lamut@propiar.com